Visiems pasiekiamos vaistingosios piktžolės - kiaulpienės

Visiems pasiekiamos vaistingosios piktžolės - kiaulpienės

Pavasaris ir vasara - tinkamas laikas rinkti ir ruošti vaistinius augalus, kuriuos galėsite naudingai panaudoti ištisus metus. Ir ne vien tik ruošdami gydomuosius preparatus, bet ir gamindami salotas, ragu ir kitus patiekalus bei arbatas. 

KAIP RINKTI VAISTINIUS AUGALUS? 

Jei rinksite vaistinius augalus, įsidėmėkite pagrindines jų rinkimo taisykles. 

• Lapus patariama skinti žalius. Nerinkite pageltusių, pajuodavusių ar pažeistų lapų, nes jie bus nenaudingi. 
• Žiedus ir žiedynus reikia skinti pilnai prasiskleidusius. 
• Vaisius (sėklas) patariama rinkti, kai jie subręsta. Jei vaisiai (sėklos) lengvai nubyra, antžeminę dalį su jais nupjaukite, suriškite į ryšulėlius ir išdžiovinkite. Vėliau sausus vaisius ar sėklas atskirkite. 
• Šaknis, šaknynus ir gumbus dažniausiai tenka kasti rudenį. Nuo iškastos žaliavos nukratykite žemes, perplaukite šaltu vandeniu, nupjaukite antžeminę dalį. 
• Vaistinių augalų žolę reikia rinkti žydėjimo pradžioje. Nupjautos žolės dalis neturi būti ilgesnė nei 30-50 cm. 
• Žievę reikia nulupti nuo nupjautų ar nukirstų jaunų šakelių. Lupdami žievę, ją žiedu kas 25-50 cm įpjaukite keliose vietose, juos sujunkite dviem išilginiais pjūviais ir nulupkite.

Ko gero, nėra sodybos, kurioje neaugtų kiaulpienės. 

• Kiaulpienėse gausu geležies, fosforo, kalio, vitaminų A, C bei baltymų. 
• Tačiau didžiausia kiaulpienių vertybė - inulinas. Ši medžiaga kraujyje mažina padidėjusį cukraus lygį ir žalingojo cholesterolio lygį, normalizuoja žarnyne mikroflorą, iš organizmo pašalina žalingąsias ir toksines medžiagas. 
• Pieninėse kiaulpienių sultyse yra karčiųjų medžiagų (taraksacino) kurios laisvina užkietėjusius vidurius ir skatina šlapimo išsiskyrimą. 
• Kiaulpienės naudingos sergantiems cukriniu diabetu, jos padeda gydyti tulžies pūslės ir kepenų ligas, avitaminozę bei anemiją. 
• Kiaulpienių sultimis galima balinti strazdanas ir pigmentines dėmes.

Visiems pasiekiamos vaistingosios piktžolės - kiaulpienės

Kaip gydytis?

Dėl savo unikalios sudėties kiaulpienės dažnai vartojamos liaudies medicinos receptuose. 

Beje, kiekviena kiaulpienių dalis pasižymi ypatingomis savybėmis.

ŽIEDAI

Kiaulpienių žiedai pagerina virškinamojo trakto darbą, laisvina užkietėjusius vidurius, padeda gydyti įvairias skrandžio ir žarnyno ligas. 

200 g geltonų kiaulpienių žiedų užpilkite litru vandens, leiskite nusistovėti 8-10 valandų. Per šį laiką kiaulpienių žieduose esantis nektaras patenka į antpilą. 

Antpilą nukoškite, suberkite kilogramą cukraus, reguliariai maišydami ant silpnos ugnies virinkite 1, 5-2 valandas. 

STIEBAI

Kiaulpienių stiebai padeda gydyti reumatą. Smulkiai supjaustytus kiaulpienių stiebus sutrinkite su cukrumi. 

Šio mišinio patariama vartoti po 1 arbatinį šaukštelį 2 kartus per dieną. 

LAPAI

Kiaulpienių lapai padeda atsikosėti. 

2-3 valgomuosius šaukštus sausų, susmulkintų kiaulpienių lapų vakare suberkite į termosą, užpilkite 0, 5 litro verdančio vandens, leiskite nusistovėti per naktį, ryte nukoškite. 

Šio antpilo pusė valandos prieš valgį patariama gerti po 1/2 stiklinės 3-4 kartus per dieną. 

ŠAKNYS

Kiaulpienių šaknys padeda gydyti kepenų ir tulžies pūslės ligas bei mažakraujystę. 

1 arbatinį šaukštelį sausų, susmulkintų kiaulpienių šaknų užpilkite stikline verdančio vandens, 10 minučių pakaitinkite ant silpnos ugnies, leiskite nusistovėti valandą laiko, nukoškite, šio nuoviro prieš valgį patariama gerti po 1/4 stiklinės 3 kartus per dieną.

Kiaulpienės kulinarijoje

Salotos su kiaulpienėmis

• sauja kiaulpienių lapų; 
• sauja dilgėlių lapų; 
• kelių ridikėlių daigų; 
• 3 svogūnų laiškų; 
• 2-3 serbentų lapų; 
•    krapų, petražolių. 

Pagardui paruošti reikia

• 2 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus; 
• 1 valgomojo šaukšto citrinos sulčių; 
• 1 arbatinio šaukštelio balzaminio acto; 
• druskos. 

Pusę valandos pasūdykite kiaulpienių lapus, susmulkinkite kiaulpienių, dilgėlių ir serbentų lapus. 

Smulkiai supjaustykite svogūnų ir česnakų laiškus, sukapokite petražoles ir krapus. Paruoštus produktus sumaišykite. Ruošdami pagardus suplakite alyvuogių aliejų ir citrinos sultis, supilkite balzaminį actą, įberkite druskos ir juo paskaninkite salotas. 

Keptos kiaulpienės

• 250 g kiaulpienių rozečių (dar žiedstiebių neišleidę lapai); 
• 50 g maltų džiūvėsėlių; 
• 2 valgomųjų šaukštų lydyto sviesto; 
• druskos. 

Kiaulpienių lapus išvirkite pasūdytame vandenyje, pabarstykite maltais džiūvėsėliais, apkepkite lydytame svieste, patiekite kaip garnyrą mėsos patiekalams. 

Kiaulpienių uogienė

• 400 g geltonų kiaulpienių žiedų; 
• 2 stiklinių vandens; 
• 5-7 stiklinių cukraus. 

Perplautus kiaulpienių žiedus užpilkite vandeniu, virinkite 2 minutes, nukoškite, kiaulpienių žiedus nuspauskite. 

Į nuovirą suberkite cukrų, užvirkite, virinkite 7 minutes, supilstykite į stiklainius, uždenkite dangteliais.

KAIP PANAUDOTI VAISTINIŲ AUGALŲ ŽALIAVĄ?

Vaistinių augalų antpilai

Vakare 1-2 valgomuosius šaukštus paruoštos žaliavos suberkite į termosą, užpilkite 2 stiklinėmis verdančio vandens, leiskite nusistovėti per naktį. Ryte antpilą nukoškite, vartokite recepte nurodytais kiekiais. 

Spiritiniai vaistinių augalų antpilai

Į stiklainį subertus susmulkintus vaistinius augalus užpilkite reikiamu kiekiu degtinės ar spirito, sandariame inde tamsioje, bet šiltoje patalpoje išlaikykite 7-10 parų, nukoškite, vaistinius augalus nuspauskite. 

Gydomieji tepalai

Ruošdami gydomąjį tepalą, susmulkintus šviežius ar džiovintus vaistinius augalus kruopščiai sutrinkite su vazelinu, riebalais ar aliejumi. 
Ruošiant gydomuosius tepalus, vaistiniai augalai ir riebalai dažniausiai panaudojami santykiu 1:4, t. y. 1 dalis (pagal svorį) vaistinių augalų ir 4 dalys riebalinių medžiagų. 

Naujesnė Senesni
Free mail

نموذج الاتصال