Atrasta potencialiai gyvenama planeta

Atrasta potencialiai gyvenama planeta

Tarptautinė astronomų komanda paskelbė atradusi potencialiai gyvenamą egzoplanetą, kuri yra beveik tokio pat dydžio kaip Žemė ir kurios temperatūra panaši į Žemės.

Tyrimas paskelbtas žurnale "Monthly Notices of the Royal Astronomical Society", o "Phys.org" apie jį paskelbė trumpą straipsnį. Intriguojanti planeta buvo atrasta naudojant TESS ir CHEOPS kosminius teleskopus. Ji pavadinta Gliese 12 b, nes skrieja aplink šaltą raudonąją nykštukę Gliese 12, esančią vos už 40 šviesmečių nuo Žemės.

Pagrindinės jos savybės tokios panašios į Žemės, kad savo straipsnyje mokslininkai ją vadina potencialiai gyvenamu pasauliu. Planeta aplink savo žvaigždę apskrieja kas 12,8 dienos ir yra panašaus dydžio kaip Venera, o tai reiškia, kad ji yra šiek tiek mažesnė už Žemę.

Tačiau labiausiai suintrigavo tai, kad planetos paviršiaus temperatūra yra tik 42 laipsniai Celsijaus, t. y. panaši į Žemės temperatūrą. Iki šiol jau atrasta daugiau kaip 5 000 egzoplanetų, ir visų šių pasaulių paviršiaus temperatūra yra daug aukštesnė nei Žemės.

Tačiau mokslininkai mano: tokia žema temperatūra gali reikšti, kad naujai atrastas pasaulis neturi atmosferos. O tai gerokai sumažina jo gyvenamosios aplinkos potencialą. Kita vertus, darbo autoriai neatmeta galimybės, kad naujasis pasaulis gali turėti į Žemę panašią atmosferą. Arba atmosferą, panašią į Veneros atmosferą. Tačiau pastaruoju atveju gyvenamumo galimybės taip pat gerokai sumažėja.

Bet kuriuo atveju naujai atrastas pasaulis daug panašesnis į Žemę nei didžioji dauguma mokslui žinomų pasaulių, nors tai nėra vienintelė į Žemę panaši egzoplaneta. Tačiau naująją planetą reikia atidžiai išnagrinėti. Jos temperatūra, panaši į Žemės temperatūrą, kelia vilčių, kad Gliese 12 b paviršiuje gali būti skysto vandens, kuris, kaip manoma, yra būtina sąlyga gyvybei atsirasti.

Naujesnė Senesni
Free mail

نموذج الاتصال