Mokslininkai išmokė varnas skaičiuoti garsiai

Mokslininkai išmokė varnas skaičiuoti garsiai

Vokietijos mokslininkams pavyko išmokyti varnų grupę skaičiuoti garsiai. Matydamos skaičius ekrane arba reaguodamos į tam tikrus garsinius dirgiklius varnos klykė nuo vieno iki keturių kartų. Pavyzdžiui, gitaros akordas reiškė, kad varnos turi klykti vieną kartą, o būgno dūžiai reiškė, kad jos turi klykti tris kartus.

Iš esmės mokslas jau seniai žino apie nuostabius varnų protinius gebėjimus. Pavyzdžiui, MSU profesorės Zojos Zorinos eksperimentų metu varnos parodė gebėjimą skaičiuoti iki 5 ir sudėti iki 8. Tačiau tai buvo, taip sakant, netiesioginiai rezultatai - eksperimentų interpretacija.

Skaičiuoti garsiai yra daug sudėtingesnė užduotis. Juk paukštis turi suvokti ne tik konkretų skaičių, bet ir pranešti apie jį skleisdamas tinkamus garsus.

Mokymosi principas, kurį taikė mokslininkai, yra akivaizdus. Taip vaikai išmoksta skaičiuoti. Prieš mokydamiesi skaičių pavadinimų ir jų simbolinių ženklų, kūdikiai išmoksta koreliuoti sakomų žodžių skaičių su daiktų skaičiumi. Varnos pasirodė esančios geros mokinės. Atlikusios užduotį, jos signalizavo apie tai snapu trenkdamos į ekrano klavišą. Už teisingą atsakymą jos gaudavo skanėstą - miltinį slieką.

Šiame eksperimente svarbiausia net ne tai, kad varnos išmoko garsiai skaičiuoti, o pauzė, kurią jos darydavo prieš pradėdamos kudakuoti. Pavyzdžiui, prieš ilgą seką (tris ar keturis kranksėjimus) jos galvojo ilgiau nei prieš trumpą seką. Profesoriaus Džono Marzlafo (John Marzlaff) teigimu, ilgesnis reakcijos laikas reiškia, kad paukščiams reikėjo laiko apgalvoti užduotį ir perduoti signalą iš smegenų į raumenis, atsakingus už garsus. Toks delsimas atitinka protinį planavimą. Panašiai elgiasi ir žmonės, kai jiems užduodamas klausimas, į kurį negalima atsakyti vienu žodžiu. Varnų demonstruojami įgūdžiai primena žmonių skaičiavimo įgūdžius ir gali būti tikrojo skaičiavimo "evoliucinis pirmtakas", įsitikinę mokslininkai. tyrimas paskelbtas žurnale "Scienese".

Priminsime, kad neseniai 140 garsių mokslininkų iš įvairių šalių pasirašė deklaraciją, jog gyvūnai turi sąmonę. Tokios išvados pagrindas buvo pastarųjų metų atradimai, rodantys, kad gyvūnai turi protą.

Naujesnė Senesni
Free mail

نموذج الاتصال