Priežastys, kodėl niekada neturite pinigų

Priežastys, kodėl niekada neturite pinigų
 
Išleidžiate ne ten, kur reikia

Būkime atviri: šiandien ne tokia didelė dalis gyventojų negali nežiūrėti į kainų etiketes ir nepaisyti nuolaidų produktams. Tas pats pasakytina ir apie neapgalvotą visokių smulkmenų įdėjimą į vežimėlį.

Pagalvokite, ar ir jūs kartais čia nenusikaltote: krūva mažų šokoladukų, kurie kainuoja vos eurą, jogurtai kelių vienetų pakuotėje ir kramtomoji guma, pagriebta prie kasų, čekyje gali virsti jau ne vienu, o keliolika eurų.

Tai banalu, šiek tiek liūdna, bet faktas: geriau iš anksto paskaičiuoti, kiek kainuoja viskas, ką šiandien dedate į krepšelį, o ypatingai dėmesingai ir įtaigiai reikia atsižvelgti į pasirenkamas smulkmenas. Ypač į tas, kurių neįtraukėte į pirkinių sąrašą, bet pagriebėte eidamas per parduotuvę. O papildomą jogurtą, kurio galiojimo laikas trumpas, paimtą spontaniškai, nes akcija, geriau palikti parduotuvėje – tai naudinga ir jūsų biudžetui, ir aplinkai.

Jus apgauna akcijos

Akcijos yra gerai ir jos gali padėti sutaupyti. Tačiau nereikėtų aklai pasitikėti jomis. Jas reikia sekti ir domėtis, ar „akcija“ užrašyta ant kainos lapelio tikrai reiškia realią nuolaidą. O tai reiškia, kad reikia nepraleisti puikių pasiūlymų. Kartais netgi naudinga kurį laiką atidėti pirkimą, kol parduotuvė sumažins kainą arba padarys akciją, pavyzdžiui, „du už vieno kainą“.

Tačiau akcijos, kaip ir lazda, turi du galus. O antrasis yra daug pavojingesnis jūsų piniginei. Jei jums labai patinka nuolaidos, kartais galima įsigyti tai, ko visai nereikia, tik todėl, kad tai yra pigiau. Taip, tai ne visada padeda sutaupyti pinigų ir susitaupyti brangiai kelionei prie jūros. Todėl svarbu turėti pirkinių sąrašą, kurie yra neskubūs (bet kurių jums tikrai reikia) ir juos įsigyti, kai taikoma akcija. O ne impulso pagautiems pirkti naują plaukų džiovintuvą ar dulkių siurblį.

Dažnai parduotuvės apgaudinėja ir prideda raudoną kainą prie prekės be nuolaidos, tiesiog sugalvodamos perbrauktą išgalvotą kainą. Todėl svarbu sekti kainas ir, pavyzdžiui, jei žinote, kad jūsų mėgstamas prausiklis kainuoja 4 eurus, nepirkti jo per „akciją“ už 5 eurus. Mes kalbame apie konkrečius ilgiau galiojančius produktus, nes būtent jų galima drąsiai užsipirkti didesnį kiekį geresne kaina. Bet tai galioja ir kitose srityse: nepriimkite sprendimo pirkti televizorių, kurio seniai norėjote vien dėl to, kad jums buvo įteikta skrajutė, kuri suteikia 25 proc. nuolaidą.

Išvada paprasta: tereikia analizuoti ir nepasiduoti impulsams. Atsiverskite internetą, googlinkite įrangos pavadinimą ir modelį su nuolaida – gal pirkinys ne toks nebrangus? Taip pat pagalvokite, ar jums to tikrai reikia, ar staiga norėjote tam išleisti pinigus vien dėl pasiūlymo, kuris atrodo vertingas?

Jūs nesekate išlaidų

Kada paskutinį kartą prieš atlyginimo dieną praleidote bloknote susirašydami išlaidas? Tai tikrai vertinga. Tiesiog pasiruoškite užrašus telefone, „Excel“ lentelėje arba atsisiųskite nemokamą programėlę. Ir mėnesį ar du užsirašykite visas savo išlaidas. Idealiu atveju – suskirstykite išlaidas kategorijomis, pavyzdžiui, „Buitis“, „Maistas“, „Pramogos“, „Degalai“ ir pan.

Pagrindinis klausimas – susekite ne tik nebūtinų išlaidų sumą, bet ir kam išleidote pinigus. Kas yra laikoma ne būtinomis išlaidomis, galite spręsti tik jūs. Nereikia atsisakyti gėrimo mėgstamoje kavinėje vien dėl to, kad internete rašo, jog galima pasigaminti ir namuose – juk kartais nusiperki ne gėrimą, o džiaugsmą, ryto tradiciją ir ypatingą jausmą einant su juo į darbą. Ar tai verta išleidžiamų pinigų – įvertinti galite tik jūs. Tačiau 15-asis lūpų blizgis gal buvo nereikalingas, vėlgi – spręsti tik jums.

Prekė gali būti susijusi su bet kuo – naujos basutės, nors avi tik sportbačius, mėnesio abonementas sporto klube, nors puikiai supranti, kad turėsi laiko tik keturiems apsilankymams, paslaugos, kuriomis nesinaudojate, taksi ir t. t. Žymėkitės, kam išleidžiate, kad mėnesio pabaigoje galėtumėte įvertinti, kur „dingsta“ jūsų pinigai“.

Jūs nevertinate savo darbo

Ar jums pakankamai mokama? Ar lyginate savo atlyginimą su kolegomis iš savo ir kitų organizacijų ir tyliai nervinatės? Ar jums gėda prašyti didesnio atlyginimo? Imatės nemokamų viršvalandžių? Pamiršote nuolat atnaujinti savo gyvenimo aprašymą, kad augtumėte naujoje įmonėje (arba priminkite savo darbdaviams, kad esate aukštos kvalifikacijos ir, tiesą sakant, norėtumėte gauti šiek tiek daugiau).

Dažnai galime neįvertinti savo kvalifikacijos, sustingti ir pamiršti žodžius, planuodami paklausti viršininko, ar jau laikas didinti atlyginimą, ar tiesiog galima tingėti nueiti į pokalbius ir ištraukti save iš komforto zonos, keičiant įmonę.

Atkreipkite dėmesį ir kritiškai įvertinkite save. Tai ypač svarbu tiems, kurie dirba pagal individualią veiklą ar turi nuosavą verslą. Įvertinkite savo patirtį ir klientams atnešamą naudą, o tada įvertinkite, ar kartais nėra metas kelti įkainius ar prašyti didesnės algos. Labai svarbu sekti vidutinius savo srities atlyginimus, kitu atveju tikimybė būti 2022-aisiais su atlyginimu, nepakilusiu nuo 2015-ųjų, nėra tokia neįtikėtina, kaip gali atrodyti.

Jums tik atrodo

Taip, irgi atsitinka – galbūt jūs iš tikrųjų turite pinigų, bet tiesiog įpratote galvoti, kad jų neturite? Gal šis punktas ir atrodo juokingai, bet esame tikri, kad atsiras žmonių, kurie susimąstys. Čia ypač verta užtrukti tiems, kurie perskaitę pavadinimą sureagavo su emocingiausiu neigimu. Paskaičiuokite, kiek jums reikia, pagalvokite, kodėl manote, kad nėra pinigų – neužtenka kelionei kartą per metus, o gal tiesiog nekaupiate pakankamai pinigų į taupomąją sąskaitą? Gal pinigų yra, bet jums patogiau galvoti, kad jų nėra?

Jūsų psichologinė gerovė

Psichoterapija yra galingas dalykas ir daug naudingesnis, nei daugelis galvoja. Čia nekalbėsime apie psichologų naudą, analizuojant jūsų gyvenimą ir apmąstymus, o tiesiog pasakysime, kas slypi už impulsyvių išlaidų ir noro išleisti daugiau pinigų, arba, priešingai, taupyti pinigus ir nieko neišleisti.

Abiem atvejais tai gali būti neišspręstos psichologinės problemos. Ir, ko gero, ne taip sunku jas išspręsti (bet čia nieko nežadame – geriausia apsilankyti pas specialistą).

Kartais terapeutas, kuris iš pirmo žvilgsnio gali kainuoti daug pinigų, gali sutaupyti jums pinigų. Žinoma, yra ir spąstų – bent jau turite susirasti savo specialistą, ir toli gražu nėra garantijos, kad jums pasiseks patį pirmą kartą. Tačiau specialistas gali padėti pamatyti save iš šalies, susidėlioti savo prioritetus ir pasijusti laimingesniems su tiek, kiek turite. 

Naujesnė Senesni
 ...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „NAUJIENOS-PATARIMAI“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Free mail

نموذج الاتصال