Įžanga
Pavasaris ir Velykos neatsiejami nuo narcizų žiedų ir šventinio stalo. Šis dvispalvis „Narcizų“ pyragas – balta ir geltona tešla su citrininiu glajumi – taps jūsų Velykų akcentu. 2025 m. atnaujinome receptą su naujais patarimais ir alternatyvomis, kad kepimas būtų dar lengvesnis ir skanesnis.
Ingredientai ir alternatyvos
Balta tešla:
- Kiaušinio baltymai: 6
- Citrinos sultys: 1,5 arb. šaukštelio (alternatyva: laimo ar apelsinų sultys)
- Druska: 0,5 arb. šaukštelio
- Cukraus pudra: 0,75 stiklinės (alternatyva: medus ar klevų sirupas)
- Miltai: 0,5 stiklinės
- Vanilinis cukrus: 1 arb. šaukštelis (alternatyva: vanilės esencija ar ankštis)
Geltona tešla:
- Kiaušinio tryniai: 6
- Tarkuota citrinos žievelė: 0,5 vnt. (alternatyva: apelsinų žievelė)
- Druska: 0,25 arb. šaukštelio
- Cukraus pudra: 0,75 stiklinės
- Miltai: 0,75 stiklinės
- Kepimo milteliai: 1 arb. šaukštelis
- Karštas vanduo: 0,25 stiklinės
Glajus:
- Citrinos sultys: 3 valg. šaukštai
- Cukraus pudra: 200 g
Gaminimo žingsniai
- Balta tešla: Baltymus plakite iki putų, supilkite citrinos sultis ir druską. Plakite iki tirštos grietinės konsistencijos.
- Persijokite miltus su cukraus pudra 4 kartus, sumaišykite su vaniliniu cukrumi. Atsargiai įmaišykite į baltymus.
- Tešlą sudėkite į aliejumi išteptą žiedo formą.
- Geltona tešla: Trynius plakite 3 min., įberkite citrinos žievelę, druską, cukraus pudrą. Plakite iki purios masės.
- Pakaitom pilkite karštą vandenį ir persijotus miltus su kepimo milteliais, plakdami mikseriu.
- Supilkite geltoną tešlą ant baltos.
- Kepkite 160°C orkaitėje 40–50 min., patikrinkite mediniu pagaliuku.
- Glajus: Sumaišykite sultis su cukraus pudra, apliekite atvėsusį pyragą. Stingdykite šaldytuve.
Kepimo patarimai ir naujos idėjos
Kepkite žiedo formoje, kad pyragas iškeptų tolygiai. 2025 m. siūlome išbandyti glajų su apelsinų sultimis – jis suteiks švelnesnį skonį (BBC Good Food). Norint dar lengvesnės tekstūros, baltymus plakite su šlakeliu acto.
Patiekite su šviežiais narcizais (dekoracijai) ir mėgaukitės šventine nuotaika!
Tags
Receptai